Telefon: +420 728 079 748

E-mail: monika.haidinger@cap.cz

© 2022 Česká asociace pojišťoven

Konference Insurance Europe: Kde jsou mezery v pojistné ochraně?

Doba čtení:

Doba čtení

3 min.

Přečteno:

Přečteno

363x

Diskuze:

Diskuze

0

Oblíbenost:

Oblíbenost

0

01. 06. 2022

3 min.

0

0

Štítky:

Ve čtvrtek 2. června 2022 se v pražském paláci Žofín uskutečnil 12. ročník mezinárodní konference Insurance Europe. Poprvé v historii se tato akce konala v Praze a po covidové odmlce se do české metropole sjelo téměř 400 specialistů na pojišťovnictví z celé Evropy. Konference se konala pod heslem „Closing the Gaps – protection for all“.

Konferenci uvedl prezident České asociace pojišťoven Martin Diviš slovy: „Evropa čelí bezprecedentní situaci vzhledem k dopadům pandemie covidu-19 a války na Ukrajině. Velkou výzvou je inflace, zejména pokud jde o to, jak udržet pojištění cenově dostupné.“ Podle něj pojišťovny a pojištění jsou tady právě pro zlé časy, když má celá společnost potíže. Pojišťovny musí více hrát stabilizující roli, která zmírní následky krizí právě pro ty, kteří jsou slabí a zranitelní.

Jeho slova potvrdil i český ministr financí Zbyněk Stanjura, který se ve svém proslovu zaměřil také na systém regulací. „Měli bychom se pečlivě zabývat revizí regulace. Domnívám se, že by bylo lepší zastavit jakoukoli novou regulační zátěž, a to do doby, než podniky dostanou příležitost řádně implementovat současný systém a následně vyhodnotit jeho dopad. To platí zejména pro finanční sektor, a to včetně pojišťovnictví,“ uvedl na této mezinárodní konferenci, která se konala pod záštitou České asociace pojišťoven. Jako třetí a důležitý řečník se dostal na pódium Andreas Brandstetter, ředitel Insurance Europe a předseda představenstva skupiny UNIQA. Zdůraznil, že značné mezery v ochraně existují v celém světě. Jejich zaplňování vyžaduje koordinovanou akci politiků, pojistitelů a veřejnosti. Mimo jiné se zaměřil na problematiku změny klimatu. „Musíme se nadále přizpůsobovat změně klimatu. To znamená učinit naše města odolnějšími, přizpůsobit mu zemědělství, přijmout lepší územní plánování a prosazovat odpovídající stavební předpisy,“ uvedl ve svém projevu.

Oblasti s významnou mezerou v ochraně podle IE:

- nedostatečné krytí penzí - vlády napříč světem čelí obrovské výzvě, pokud jde o zajištění financování penzí, neboť ve většině zemí světa se snižuje počet zaměstnanců, resp. pracujících v aktivním věku, a zvyšuje se počet důchodců,

- nedostatečné krytí přírodních katastrof - obzvláště akutní je pro nově se rozvíjející země (emerging countries) a změna klimatu tento problém ještě zesiluje,

- nedostatečné krytí pro kybernetická rizika - pokračující kybernetické útoky názorně ukazují, jak jsou společnosti a ekonomiky ohroženy online zločinci.

 

Jako samostatní řečníci, mimo panelové bloky, vystoupily se svými inspirativními prezentacemi třeba místopředsedkyně Evropské komise a jedna z nejmocnějších žen Česka Věra Jourová nebo Ekhosuehi Iyahen, generální tajemnice Fóra pro rozvoj pojištění. Dopolední program se dále zaobíral tématy, proč lidé nekupují pojištění nebo kde jsou pro nás rizika. Mezi panelisty v dopolední části patřili Claudia Donzelmannová, globální ředitelka pro regulatorní a veřejné záležitosti z Allianz, či Jérôme Jean Haegeli, hlavní ekonom skupiny Swiss Re Institute.

Odpolední část rozdělila řečníky do dvou oblastí, a to na životní a neživotní panel. V rámci panelu životního pojištění bylo velkým tématem penzijní pojištění a pojištění dlouhodobé péče. Na problémy z této oblasti ve svých zemích upozornily například Susan Neely, výkonná ředitelka americké rady pro životní pojištění, a tajemnice pro dohled nad pojišťovnami ve Slovinsku Mojca Rome. Panelem jako moderátor hosty provedl Olav Jones, zástupce generálního ředitele Insurance Europe.

Panel neživotního pojištění řešil především problematiku klimatických změn a jejich důsledek, tedy přírodní katastrofy, které pojistný trh velmi ovlivňují. „Pojišťovny hrají důležitou roli v boji proti změně klimatu a je zapotřebí zapojení všech zainteresovaných stran, včetně politiků a veřejnosti,“ řekla během diskuse Zuzana Silberová z České národní banky. Panelu se zúčastnil také například Ondřej Kovařík, český poslanec Evropského parlamentu. Celý panel skvěle moderoval Don Forgeron, prezident Kanadské kanceláře pojistitelů.

„Jsem velmi rád, že si Insurance Europe pro pořádání své 12. konference zvolila právě Prahu. Ukazuje to význam České republiky nejen v rámci střední Evropy, ale i celé Evropské unie. Především s ohledem na blížící se předsednictví naší země v Radě EU to dává dobrý signál celému pojistnému trhu,“ uzavřel akci výkonný ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek.

V roce 2023 bude 13. ročník konference Insurance Europe hostit francouzská metropole Paříž. Datum je stanoveno na 7. června a na závěr všechny hosty prostřednictvím videa na akci pozvala Florence Lustman, prezidentka Francouzské asociace pojišťoven.

Štítky:

Buďte vždy v obraze Buďte vždy v obraze

Buďte vždy
v obraze

Přihlaste se k odběru našeho časopisu a dostávejte novinky ze světa pojišťovnictví z první ruky. Z odběru je možné kdykoliv se odhlásit.

Zadejte validní email!
Je nutné odsouhlasit podmínky!
Tento email již má přihlášen odběr!