Telefon: +420 728 079 748

E-mail: monika.haidinger@cap.cz

© 2022 Česká asociace pojišťoven

Ozvěny z Helsinek: Protect. Connect. Invest.

Doba čtení:

Doba čtení

4 min.

Přečteno:

Přečteno

156x

Diskuze:

Diskuze

0

Oblíbenost:

Oblíbenost

0

23. 09. 2024

4 min.

0

0

Štítky:

14. mezinárodní konference Insurance Europe se konala během dlouhých, světlých dnů koncem května 2024 ve finských Helsinkách. Hlavním organizátorem byla finská asociace Finance Finland, která pro výroční konferenci rezervovala krásnou budovu Finské národní opery a baletu.

Hlavním heslem konference bylo Protect. Connect. Invest., což se odrazilo i na pokrytých tematických okruzích. Odborníci z pojišťoven, finančního světa, ale i dalších sektorů se zabývali aktuálními otázkami, kterým dnes pojišťovnictví čelí, a to i ve vztahu k nově konstituovanému Evropskému parlamentu a Evropské komisi.

Na stole tak byla především změna klimatu a její prevence, cesta ke spotřebiteli i regulační zátěž. Nový prezident Insurance Europe Frédéric de Courtois zdůraznil, že pojistitelé jsou součástí řešení mnoha problémů, kterým Evropa čelí. To se průběžně ukazuje např. na čím dál tím frekventovanějších extrémech počasí, kterých jsme svědky i na evropské půdě.

Kromě tradičnějších témat byl program otevřený i potřebě inkluzivity v pojistném sektoru. Zaznělo doporučení, že i k personálnímu obsazení je vhodné přistupovat s otevřenou myslí. V kontextu širokospektrálních změn společnosti i přírody tak není od věci přijímat uchazeče o zaměstnání, kteří nejsou jakoby kopií nás samotných.

Úvodní panel byl dedikován budoucnosti pojištění proti čím dále tím závažnějším, ale i pravidelnějším klimatickým událostem, např. ve Finsku se jedná o záplavy způsobené táním permafrostu nebo první zkušenost s tajfunem.

To má hluboký globální dopad, což vyvolává vážné otázky ohledně cenové dostupnosti pojištění (tzv. insurance gap, mezera v pojistné ochraně), řízení souvisejících rizik a zajištění co nejvyšší míry ochrany. Zaznělo, že prevence není business modelem, ale má být v zájmu nás všech. Bylo otevřeno téma povinného pojištění jakožto mitigačního opatření. Ve státech s nízkou mírou pojištěnosti, např. Itálii, by se mohlo jednat o účinný nástroj. Avšak i zde je potřeba brát v potaz další faktory, např. ekonomický index a dostatečné datové podklady.

Cílem je najít a aplikovat dlouhodobě udržitelná řešení a ta pozitivně komunikovat vůči spotřebitelům i dalším dotčeným stranám, např. bankovní sektor by mohl přizpůsobit hypoteční podmínky novým pojistným produktům zohledňujícím aktuální míru rizik. To se konkrétně v Nizozemí povedlo po povodních v roce 1953 nebo ve Finsku u snižování CO2, elektromobily jsou velmi rozšířené. Ano, i tato mince má dvě strany, ale této polemice nebyla konference věnována. Na složitou tranzici je samozřejmě potřeba nezanedbatelných investic, PPP a opatrnosti vůči green washingu. Především je však potřeba projevit aktivitu ze strany veřejného sektoru. Trochu smutně, avšak realisticky bylo v tomto kontextu konstatováno: „There is no glory in prevention.“ Na druhé straně máme k dispozici pořád lepší technologie i data, což by se mělo odrazit i na pojistných produktech. 

Evergreen ochrana spotřebitele byl pojat optikou digitalizace a rostoucích mezer v ochraně a hodnocení, nakolik pojistné produkty a služby splňují jejich současné potřeby spotřebitelů, včetně mladších generací, a co by mohli očekávat v budoucnu. Opětovně byla zdůrazněna nutnost podpory finančního vzdělávání, finančního začlenění a zapojení mladých spotřebitelů do diskuze. To akcentovala i předsedkyně EIOPA, Petra Hielkema. Konference byla ozvláštněna video příspěvky zástupců fluorescentní generace a mladým ekonomickým guru Patrickem Itäniemim. Ti akcentovali složitost až nesrozumitelnost používaného jazyka a doporučovali jeho zjednodušení. Dále vymezili preferenci digitálního sjednávání i marketingu a adaptaci školních osnov vzhledem k potřebě finanční gramotnosti.

Debata se nevyhnula ani očekávané Retailové investiční strategii a Solventnosti II, které by měly povzbudit spotřebitele k investicím, a tak podpořit kompetitivitu a kapitálovou úlevu. Nejvýraznější potlesk sklidila Fatim Diarra, finská poslankyně, která v příspěvku motivačním jako z TedX otevřela téma inkluzivity. Bez servítků uvedla, že genderová vyváženost na pracovišti nestačí a diverzita na pracovišti přináší velké plusy.

Hlavní rozhovor výroční konference vedla Michaela Koller, generální ředitelka Insurance Europe, s Timo Ritakallio, generálním ředitelem OP Financial Group. Ten nabídl severský vhled na business otevřený spotřebitelům díky vysoké míře digitalizace, automatizace a transparentnímu používání dat.

Závěrečný panel byl věnován nezbytnosti kontextuální, propojené regulaci. Brusel byl označen za silikonové údolí regulace. Pojišťovnictví jako takové je vysoce regulované a pod přísným dohledem na národní i evropské úrovni. Regulační únava se zvyšuje, reportingová zátěž už je dlouho spíše kontraproduktivní: „One size doesn’t fit anybody.“ 

Zatímco dobrá regulace je pro konkurenceschopné a prosperující odvětví nezbytná, dobře míněná, ale špatně navržená pravidla mohou mít negativní důsledky pro odvětví a spotřebitele, především ve smyslu informačního přetížení.

Povedená konference, jak již to bývá, nabídla odpovědi, ale i otázky. Jak nejlépe omezit změnu klimatu, řešit související rizika a podpořit úsilí o přizpůsobení se této změně? Jak nově pojímat cestu spotřebitele a podporovat finanční vzdělávání, finanční začlenění a zapojení mladých spotřebitelů? Jak vytvořit rámec, který zachová záruky a ochranu, k nimž se odvětví vždy zavazovalo, aniž by omezoval inovace ve prospěch spotřebitelů a evropské ekonomiky?

Nalezení řešení však leží nejenom na bedrech pojistného sektoru, ale zásadním faktorem je spolupráce s regulátory, zákonodárci, dalšími sektory i občanskou společností. Řešení určitě nepřijdou sama od sebe ani ze dne na den. Avšak příliš dlouhá prokrastinace se nemusí vyplatit. Status quo se nezdá být udržitelným.

Tyto výzvy z roka na rok nezmizí a je pravděpodobné, že se jich dotkne i výroční konference Insurance Europe v roce 2025. Ta se bude konat v Bruselu.

Bližší informace o konferenci Insurance Europe: Protect. Connect. Invest. najdete zde:


Save the date
Insurance Europe's 15th International Conference 5. června 2025, Brusel (Belgie)

Ohodnotit článek

0

Štítky:

Další články autora

Ozvěny z Helsinek: Protect. Connect. Invest.

Ozvěny z Helsinek: Protect. Connect. Invest.

JUDr. Jana Lix Andraščiková, LL.M.

První legislativní úprava umělé inteligence je tady

První legislativní úprava umělé inteligence je tady

JUDr. Jana Lix Andraščiková, LL.M.

Dobrý sluha, ale zlý pán: Umělá inteligence je tady. Má smysl se jí obávat?

Dobrý sluha, ale zlý pán: Umělá inteligence je tady. Má smysl se jí obávat?

JUDr. Jana Lix Andraščiková, LL.M.

PanDORA?

PanDORA?

JUDr. Jana Lix Andraščiková, LL.M.

Buďte vždy v obraze Buďte vždy v obraze

Buďte vždy
v obraze

Přihlaste se k odběru našeho časopisu a dostávejte novinky ze světa pojišťovnictví z první ruky. Z odběru je možné kdykoliv se odhlásit.

Zadejte validní email!
Je nutné odsouhlasit podmínky!
Tento email již má přihlášen odběr!