Telefon: +420 728 079 748

E-mail: monika.haidinger@cap.cz

© 2022 Česká asociace pojišťoven

11. září 2001… 21 let poté

Doba čtení:

Doba čtení

2 min.

Přečteno:

Přečteno

339x

Diskuze:

Diskuze

0

Oblíbenost:

Oblíbenost

0

01. 01. 2023

2 min.

0

0

Už Ježíš říkal, že nikdo není doma tak úplně prorokem a asi ani ve svém domovském oboru. Ale přiznejme si, že těsně po „dvojčatech“ byla řada lidí včetně expertů pochopitelně vyděšená a nikdo nevěděl, co bude. Já byl zrovna v tu chvíli na cestě z Ostravy z ME ve volejbale do Prahy a v rádiu to skutečně v tu chvíli vypadalo, že začala třetí světová válka. Naše nejhorší obavy se naštěstí nenaplnily ani řekněme v rovině politicko-válečné a ani v rovině pojistněekonomické.

Jsa expertem spíše na komunikaci než na pojistné produkty, konzultoval jsem další vývoj v oblasti pojištění velkých rizik a speciálně terorismu s kolegy z úseku pojištění hospodářských rizik. A Petr Suchánek, Pepa Svojsík a Petr Bačovský (kterým tímto děkuji) v zásadě potvrdili, že prvotní obava z výrazného růstu sazeb majetkového pojištění v ČR, která zohledňovala bezprecedentní teroristický útok na WTC v kombinaci s několikaletou stagnací těchto sazeb na nedostatečné výši, nebyla v roce 2002 naplněna. A to především díky skutečnosti, že zajistitelé v měsících následujících po teroristickém útoku nezaznamenali další extrémní škody, což se pozitivně projevilo v podmínkách, které se tuzemským pojistitelům pro následující období rozhodli nabídnout. K nevyhnutelnému nárůstu sazeb tak došlo až v roce 2003 po katastrofických škodách způsobených povodněmi, které ČR v srpnu 2002 zasáhly. Ani co se zajištění rizika terorismus týče, k žádným razantním změnám z dlouhodobého hlediska nedošlo, maximálně ke krátkodobým výkyvům.

Nelze říci, že se nic nestalo. Útoky a následné přizpůsobování života, ekonomik, vlád a jednotlivých sektorů novým bezpečnostním podmínkám byly v mnoha směrech zásadní. Nicméně pojištění a pojišťovny pružně reagovaly, závazky ze škod jako vždy vyřídily a jako obvykle obstály. Já bych to osobně přičetl silným a robustním základům, na nichž české, evropské a světové pojištění a zajištění stojí. V různých výzkumech týkajících se našeho oboru se dočtete řadu nejrůznějších informací, ale to, co z nich vyplývá vždy jako nejžádanější vlastnost této industrie, je poskytování jistoty pro klienty. To je to, co zákazníci nejvíc chtějí, oceňují a potřebují. Že jejich pojišťovna funguje, existuje a chrání jejich životy a majetky za všech, ale skutečně za všech okolností, ať už jde o katastrofy, velké škody, záplavy, tornáda, či rizika ohrožující jednotlivce či rodiny. V samotné DNA pojišťoven a v rodném listě naší existence je a musí být schopnost ustát a vyřešit následky škod, a to i obrovského rozsahu. A to je přesně ten okamžik, který přináší tak potřebný klid do myslí našich zákazníků

Další články autora

11. září 2001… 21 let poté

11. září 2001… 21 let poté

Ing. Marek Vích

Buďte vždy v obraze Buďte vždy v obraze

Buďte vždy
v obraze

Přihlaste se k odběru našeho časopisu a dostávejte novinky ze světa pojišťovnictví z první ruky. Z odběru je možné kdykoliv se odhlásit.

Zadejte validní email!
Je nutné odsouhlasit podmínky!
Tento email již má přihlášen odběr!