Telefon: +420 728 079 748

E-mail: monika.haidinger@cap.cz

© 2022 Česká asociace pojišťoven

Český pojistný trh v mezinárodním srovnání

Doba čtení:

Doba čtení

9 min.

Přečteno:

Přečteno

606x

Diskuze:

Diskuze

0

Oblíbenost:

Oblíbenost

0

18. 08. 2023

9 min.

0

0

Společnost Axco sídlící v Londýně a zabývající se poskytováním analýz o globálním pojistnému trhu se pro Pojistný obzor blíže podívala na výsledky České republiky včetně porovnání s ostatními zeměmi.

Níže uvedený graf (na str. 28) zobrazuje pětiletý časový rámec pro celkový český pojistný trh, na kterém je vidět, že i přes mírné zastavení růstu v důsledku globálních stresových faktorů zůstal trh do značné míry stabilní a stále se pohybuje na vzestupné trajektorii, čímž si udržuje své světové postavení co do velikosti trhu.

V posledních letech však inflace z mnoha důvodů prudce vzrostla po celém světě i v celém regionu. Jakmile se inflace vrátí na normální úroveň, bude zajímavé sledovat, zda bude růst udržitelný, nebo zda je tento růst způsoben spíše inflací než trhem.

Životní pojištění 

Trh životního pojištění v České republice je ve srovnání se sousedním Rakouskem a Polskem, tj. zeměmi s vyspělejšími trhy, středně velký, ale je větší než v Maďarsku a na Slovensku.

Český trh životního pojištění je relativně nezralý. Důvodem je skutečnost, že soukromé společnosti mohly vznikat až po pádu komunistického režimu, kdy došlo k částečné privatizaci národní pojišťovny. Penetrace na trhu životního pojištění je nízká, i když podobná jako na srovnatelných trzích v regionu.

Trh ovládají Kooperativa a Generali Česká pojišťovna, které mají více než 50% podíl na trhu. Trh individuálního životního pojištění je pro region typický tím, že poskytuje produkty rizikového pojištění, termínované pojištění a pojištění dožití spolu s pojištěním dožití pro děti a produkty investičního pojištění, jako jsou investiční pojistné smlouvy s malým krytím životních rizik. V posledních letech došlo ke změně struktury produktů prodávaných na trhu životního pojištění, kdy se spořicí prvek investičních produktů posunul směrem ke krytí životních rizik, a to po mnoha letech, kdy byl kladen důraz na spoření a vyšší provize.

Jedním z trendů na trhu je zakládání start-upů s dobře navrženým softwarem a výrazným zaměřením na zákazníka. Zda právě tyto společnosti v budoucnosti uspějí, se však teprve ukáže, protože neexistují důkazy, že by tradiční distribuční kanály byly úspěšnější.

Se zavedením zákona č. 170/2018 Sb., o distribuci pojištění a zajištění, který do českého právního řádu transponoval směrnici EU o distribuci pojištění, došlo k zásadnímu dopadu na trh životního pojištění. Zprostředkovatelé se chtěli vyhnout zatěžujícím registračním požadavkům a zaměřili se především na pojištění rizik, které nevyžaduje takovou míru poradenství a odpovědnosti jako produkty investičního pojištění.

Od zavedení zákona se zprostředkovatelský trh již zmenšil na čtvrtinu své dřívější velikosti, protože zprostředkovatelé buď opouštějí pojistný sektor, nebo se konsolidují s většími MLM nebo zastřešujícími skupinami. 

Celkově se zdá, že se český trh životního pojištění drží na stabilní úrovni. V prvních třech čtvrtletích roku 2022 vzrostlo pojistné životního pojištění meziročně o 3,2 %, přičemž v předchozím roce vzrostlo o 2,7 % (tyto údaje zahrnují pouze 10 % jednorázově předepsaného pojistného kvůli korekci zkreslení). To znamená, že reálný růst je ve skutečnosti záporný, neboť je nižší než průměrný index spotřebitelských cen, který pro rok 2022 činí 15 %.

Srovnání zemí

Penetrace českého životního pojištění je nižší než v Rakousku a vyšší než v Polsku. Má však podobný trend, neboť penetrace životního pojištění ve všech třech zemích se oproti roku 2019 snížila. Níže uvedené údaje naznačují, že na českém trhu životního pojištění stále existuje potenciál pro expanzi, zejména ve srovnání s vyspělejším rakouským trhem. V oblasti úrazového a zdravotního pojištění je penetrace nižší než v Polsku a Rakousku.

Společnosti se transformují a zařazují do portfolií více rizikových produktů v důsledku poklesu poptávky po investičních produktech a zatěžujících požadavků evropské směrnice IDD kladených na zprostředkovatele.

Neživotní pojištění

Český trh neživotního pojištění byl v roce 2021 35. největší na světě a po Polsku druhý největší ve střední a východní Evropě. Příjmy z neživotního pojištění v roce 2022 činily 117 mld. Kč.

Jako člen Evropské unie vychází česká pojistná legislativa ze směrnic EU o pojišťovnictví a většina pojistitelů je pobočkami nebo dceřinými společnostmi skupin se sídlem v EU, které své zajištění postupují skupinovým kaptivním zajistitelům. 

V České republice působí 36 neživotních nebo kompozitních pojistitelů a dalších 14 neživotních poboček pojistitelů z EHP je zřízeno na základě právních předpisů o svobodě usazování. Trhu dominuje bývalá státní pojišťovna Generali Česká pojišťovna, těsně následovaná pojišťovnou Kooperativa (nyní součástí Vienna Insurance Group). Tyto dvě společnosti předepsaly v roce 2022 pojistné ve stejné výši jako dalších osm pojišťoven dohromady. Kromě období pandemie covidu-19 vykazuje trh poměrně silný organický růst; podle předběžných údajů vzrostlo tuzemské přímé pojistné v roce 2022 o 8,6 %. To bylo způsobeno jednak vysokou mírou inflace stavebních nákladů a kampaní pojišťoven, která měla přesvědčit podniky a domácnosti, aby navýšily pojistné částky nemovitostí, a jednak nárůstem počtu řidičů, kteří si kupují havarijní pojištění motorových vozidel.

Očekává se, že v letech 2023–2024 se růst zmírní společně s klesající inflací, i když to může být do určité míry kompenzováno opožděným zvýšením rizikových sazeb v segmentu pojištění komerčních nemovitostí. Vzhledem k tomu, jak vysoká inflace ovlivňuje náklady na opravu škod na majetku třetích osob, mohou být pojistitelé donuceni agresivněji zvyšovat také sazby pojištění obecné odpovědnosti a sazby povinného ručení.

Srovnání zemí

Pojistné trhy na celém světě se potýkají s následky pandemie covidu-19 a v poslední době i s dalekosáhlými dopady války na Ukrajině.

V roce 2022 bylo na českém trhu neživotního pojištění předepsáno pojistné ve výši 117,212 mld. Kč, přičemž meziroční tempo růstu činilo 13,17 %. Přestože existuje mnoho důvodů růstu neživotního trhu, je vzhledem k vysoké inflaci obtížné posoudit, jaký je jeho skutečný růst.

Ve srovnání s Polskem, jehož ekonomika a pojistný trh jsou vystaveny podobným tlakům, jsou čísla optimističtější. Polsko v letech 2021 a 2022 vykázalo na svém trhu neživotního pojištění 9% růst, nicméně v roce 2022 dosáhla inflace nejvyšší hodnoty, 17,9 %.

Pro srovnání, maďarský trh vykázal v roce 2022 (podle projekcí) na svém trhu neživotního pojištění růst ve výši 11,64 % při inflaci ve výši 14,6 %.

Ačkoli maďarský trh neživotního pojištění sleduje podobnou trajektorii jako český trh, nedosahuje stejného tempa.

O společnosti Axco

Společnost Axco je lídrem na trhu v poskytování informací, analýz a interních informací o pojištění globálnímu pojistnému trhu. Poskytuje výkazy o více než 170 teritoriích po celém světě s podrobnými strategickými informacemi společně s komplexními informacemi o dodržování předpisů. Mezi její klienty patří zajistitelé, pojistitelé a makléři, stejně jako konzultanti, manažeři rizik a celá řada dalších organizací. Pracuje s informacemi v mnoha různých formátech počínaje dlouhými zprávami o každém aspektu pojistného trhu a relevantními informacemi o samotné zemi až po přehledy dat o trhu poskytující statistické analýzy od výkonnosti pojistitele v dané zemi až po distribuční kanály.

 

Ohodnotit článek

0

Další články autora

Buďte vždy v obraze Buďte vždy v obraze

Buďte vždy
v obraze

Přihlaste se k odběru našeho časopisu a dostávejte novinky ze světa pojišťovnictví z první ruky. Z odběru je možné kdykoliv se odhlásit.

Zadejte validní email!
Je nutné odsouhlasit podmínky!
Tento email již má přihlášen odběr!