Telefon: +420 728 079 748

E-mail: monika.haidinger@cap.cz

© 2022 Česká asociace pojišťoven

Nejaktivnější kupující Vienna Insurance Group. Studie akvizic ve střední a východní Evropě

Doba čtení:

Doba čtení

4 min.

Přečteno:

Přečteno

209x

Diskuze:

Diskuze

0

Oblíbenost:

Oblíbenost

0

28. 11. 2023

4 min.

0

0

Od roku 2018 Deloitte každoročně připravuje studii o aktivitě fúzí a akvizic v pojišťovacím sektoru, zaměřenou jak na pojišťovny a zajišťovny, tak i na větší pojišťovací zprostředkovatele, které zaznamenala platforma Mergermarket. Této příležitosti jsme využili také k analýze koncentrace pojistného trhu ve střední a východní Evropě. Studie vychází cca v prvním kvartálu a v tomto článku představujeme některé závěry z vydání z března 2023 pokrývající rok 2022.

M&A aktivita

V letech 2018 až 2022 jsme napočítali 62 transakcí s pojišťovnami a 21 významných transakcí s pojišťovacími zprostředkovateli. 

Mezi nejdůležitější transakce patří například akvizice Avivy v Polsku společností Allianz za 2,5 miliardy eur nebo opuštění CEE regionu skupinou MetLife. 

Počet transakcí M&A zůstal téměř konstantní během období pandemie covidu-19, ale následně klesl kvůli krizi na Ukrajině, která přinesla ekonomickou a politickou nejistotu. 

Polsko má největší počet M&A transakcí ve střední a východní Evropě (CEE) s 20 transakcemi mezi lety 2018 a 2022. Z těchto 20 transakcí bylo 8 akvizic zprostředkovatelských společností, což je nejvyšší počet v regionu. 

Česká republika měla druhý nejvyšší počet transakcí, s dokončenými 12 transakcemi, z nichž byly 3 akvizicemi zprostředkovatelských společností. Země s vyšším počtem transakcí v období let 2018 až 2022 zahrnují Slovensko, Maďarsko a Bulharsko, které měly každé 6 akvizic pojišťoven. 

Nejvýznamnější kupující a prodávající 

Vienna Insurance Group byla nejaktivnějším kupujícím v regionu střední a východní Evropy (CEE) s 9 akvizicemi v letech 2018 až 2022, čímž podpořila svůj cíl být nejvýznamnější skupinou ve střední a východní Evropě. Její nejvýznamnější transakcí byly akvizice od nizozemským pojišťovatelen Aegon. 

Generali Group byla druhým nejaktivnějším kupujícím v regionu, když v roce 2019 převzala operace od Munich Re/ERGO na Slovensku a v Maďarsku. Od roku 2019 byla skupina Generali poměrně neaktivní, v roce 2023 Generali dokončovala akvizici bývalého penzijního byznysu MetLife v Polsku, který nyní vlastní skupina NN. 

Skupina Allianz koupila minoritního akcionáře svého chorvatského dceřiného podniku, aby posílila svou přítomnost v zemi. Jejich hlavní transakcí byla již zmiňovaná akvizice polské Avivy za 2,5 miliardy eur. Tato akvizice zahrnovala životní, neživotní pojišťovací společnosti a penzijní byznys Avivy. 

Obě skupiny, UNIQA a NN, mají každá 3 akvizice. UNIQA převzala polské, slovenské a české pobočky skupiny AXA. Skupina NN byla aktivní v Polsku, kde koupila byznys MetLife. Dalšími dvěma akvizicemi byly operace společnosti Aegon NV na Slovensku a v České republice. 
Naopak prodávající skupiny patří mezi ty menší na trhu střední a východní Evropy a jejich odchod naznačuje zvyšující se koncentraci trhu. 

Nejvýznamnější pojišťovací skupiny v regionu
Data o nejvýznamnějších pojišťovacích skupinách (z pohledu hrubého předepsaného pojistného) a tržní koncentraci jsou z roku 2021 z toho důvodu, že data pro všechny země v regionu jsou dostupná až na podzim následujícího roku. 

Největší pojišťovací skupinou v sektoru životního pojištění byla Vienna Insurance Group, která zaujímá první tři pozice v téměř každé zemi ve střední a východní Evropě (CEE). 

Polská státní pojišťovna PZU obsazuje druhé místo především díky jednoznačně dominantní pozici na domácím polském trhu (40% podíl v životním a 28% neživotním pojištění), protože z ostatních trhů je aktivní již jen v Litvě a Lotyšsku. 

Skupina Allianz působí v devíti zemích a je v regionu třetí v životním pojištění s tržním podílem 11,6 % a čtvrtá v neživotním pojištění s 9,3% podílem na trhu. 
Kromě skupiny PZU a Talanx působí všechny pojišťovací skupiny v 5 a více zemích, přičemž největší z nich, Vienna Insurance Group, operuje ve 14 zemích. Z pohledu trhu celého regionu střední a východní Evropy má trh s neživotním pojištěním mírně nižší koncentraci než trh s životním pojištěním. I tak má 6 největších hráčů na většině trhů v regionu více než 75% podíl. 

Koncentrace trhů ve střední a východní Evropě

Mezi jednotlivými zeměmi v regionu jsou významné rozdíly v koncentraci. Na koncentraci trhu jsme pohlíželi optikou hrubého předepsaného pojistného třech a šesti největších hráčů na trhu. Grafy jsme seřadili pohledem šesti nejvýznamnějších hráčů, nicméně na řadě trhů existují 1–2 dominantní hráči (např. PZU v Polsku, Triglav ve Slovinsku, NN v Rumunsku, Allianz a Kooperativa na Slovensku), kteří by při jiném pohledu na koncentraci zahýbali pořadím. Dobře je toto vidět na trhu neživotního pojištění v kategoriích top 1–3 oproti top 4–6. 

Obecně lze říci, že menší země v regionu mají vyšší koncentraci trhu než větší trhy. Česká republika tak v měřítku střední a východní Evropy patří mezi země s podprůměrnou koncentrací trhu a zaujímá v obou žebříčcích místo s třetí nejnižší koncentrací trhu. 

Na úrovni jednotlivých zemí je pak koncentrace trhu životního pojištění významnější než na regionální úrovni. V několika zemích působí na trhu dokonce i šest a méně pojistitelů, v Republice srbské dokonce jen dva. 

V neživotním pojištění najdeme na jednotlivých trzích obvykle více hráčů. Zajímavostí je např. Bulharsko, které má relativně málo koncentrovaný trh v neživotním pojištění (nutno podotknout, že na poměry regionu top 6 pojistitelů má stále podíl nad 60 %), zatímco v životním pojištění patří Bulharsko mezi země s největší koncentrací pojistitelů (již top 3 představují 75 % trhu). Podobnou strukturu mají i některé další balkánské trhy, jako např. Makedonie, Bosna a Hercegovina i zmiňovaná Republika srbská.

Ohodnotit článek

0

Buďte vždy v obraze Buďte vždy v obraze

Buďte vždy
v obraze

Přihlaste se k odběru našeho časopisu a dostávejte novinky ze světa pojišťovnictví z první ruky. Z odběru je možné kdykoliv se odhlásit.

Zadejte validní email!
Je nutné odsouhlasit podmínky!
Tento email již má přihlášen odběr!