Telefon: +420 728 079 748

E-mail: monika.haidinger@cap.cz

© 2022 Česká asociace pojišťoven

Pojistná smlouva mého pradědy z roku 1922

Doba čtení:

Doba čtení

1 min.

Přečteno:

Přečteno

322x

Diskuze:

Diskuze

0

Oblíbenost:

Oblíbenost

0

01. 06. 2022

1 min.

0

0

Jedná se o tiskopis a dopis se stanovením sazby, které byly adresovány mému pradědovi, jenž byl za světové války legionářem. Legie, akciová pojišťovna v Praze, byla dle pramenů založena v roce 1921 a dle mých informací se zaměřovala právě na legionáře. Stáří přihlášky k životnímu pojištění s lékařskou prohlídkou datuji právě podle dopisu s naceněním sazby, který je datován 21. října 1922.

Protože v rámci pojištění jsem se profesně setkávala hlavně s životním pojištěním, se zájmem jsem si přečetla přihlášku i všeobecné pojišťovací podmínky. Kromě krásné češtiny, nad kterou jsem se s nostalgií usmála, mě překvapilo, jak v obecných obrysech je životní pojištění vlastně stále stejné. V jednotlivostech mne zaujala specifická otázka na účast ve válce a válečná zranění nebo jen částečná výluka na účast ve válce spočívající v omezení pojistného plnění. Co naopak dnes už nevidíme, je právo na půjčku na pojistku, které s ohledem na přísnou regulaci poskytování spotřebitelských úvěrů vlastně není možné. I délka přihlášky a pojistných podmínek je sympatická, kéž by se nám povedlo se k tomu alespoň přiblížit.

Další články autora

Pojistná smlouva mého pradědy z roku 1922

Pojistná smlouva mého pradědy z roku 1922

Mgr. Simona Machulová

Buďte vždy v obraze Buďte vždy v obraze

Buďte vždy
v obraze

Přihlaste se k odběru našeho časopisu a dostávejte novinky ze světa pojišťovnictví z první ruky. Z odběru je možné kdykoliv se odhlásit.

Zadejte validní email!
Je nutné odsouhlasit podmínky!
Tento email již má přihlášen odběr!