Telefon: +420 728 079 748

E-mail: monika.haidinger@cap.cz

© 2022 Česká asociace pojišťoven

Vladimír Mráz: Nejlepší byla první léta, kdy se tvořila pravidla

Doba čtení:

Doba čtení

1 min.

Přečteno:

Přečteno

157x

Diskuze:

Diskuze

0

Oblíbenost:

Oblíbenost

0

30. 09. 2024

1 min.

0

0

Štítky:

V rámci našeho speciálu, ve kterém si připomínáme loňské výročí 30 let existence českého pojistného trhu, jsme si do jeho druhého dílu pozvali další legendu, pana Vladimíra Mráze. A opět jsme se společně podívali do historie. Náš host od roku 1968 působil nejprve v České státní pojišťovně. Léta zde pracoval v různých funkcích a v roce 1991 přešel do Kooperativy, která byla první pojišťovnou na demonopolizovaném trhu. Zde se po ředitelské pozici stal generálním ředitelem.

„Nejlepší byla první léta, kdy se tvořila pravidla,“ zmiňuje v rozhovoru Vladimír Mráz. Ten se rovněž domnívá, že taková doba se už nemůže logicky opakovat. „Všichni ti, kteří tuto dobu pamatují, na ní budou určitě rádi dál vzpomínat,“ dodává. Na devadesátá léta ale zároveň vzpomíná jako na dobu učení se. „Začali jsme se učit, jak se tvoří rezervy, co je to skutečný zisk. S tím nám pomohli zahraniční akcionáři, kteří zkušenost měli už léta“.

Velmi aktuální je část rozhovoru, ve které se vrací k povodním. Jak trh v minulosti vlastně reagoval na povodně? Vladimír Mráz vzpomíná na tehdy zcela nově získanou zkušenost, že trh musí být připraven na krytí přírodních katastrof. Stejně tak jako člověk musí být rozumně připraven na podobné události. „Povodně v roce 1997 jsme vnímali jako zvláštnost, ale pak přišel rok 2022. Byla to jedna z největších katastrof, kterou pojišťovnický trh potkalo“. Ukazuje se, že v roce 2024 už trh skutečně připravený byl, a to právě i díky zkušenostem pamětníků přechozích událostí.

">

Díl je k dispozici na všech podcastových platformách (Apple Podcasts, Google Podcasts, Spotify aj.)
RSS feed:https://anchor.fm/s/5c5db464/podcast/rss

Ohodnotit článek

0

Štítky:

Buďte vždy v obraze Buďte vždy v obraze

Buďte vždy
v obraze

Přihlaste se k odběru našeho časopisu a dostávejte novinky ze světa pojišťovnictví z první ruky. Z odběru je možné kdykoliv se odhlásit.

Zadejte validní email!
Je nutné odsouhlasit podmínky!
Tento email již má přihlášen odběr!