Telefon: +420 728 079 748

E-mail: monika.haidinger@cap.cz

© 2022 Česká asociace pojišťoven

Zahynuli Jana Čechová a Vladimír Přikryl

Doba čtení:

Doba čtení

3 min.

Přečteno:

Přečteno

678x

Diskuze:

Diskuze

0

Oblíbenost:

Oblíbenost

0

11. 09. 2023

3 min.

0

0

Štítky:

Život přináší radostné, ale i smutné, často šokující zprávy. Takovou zprávou pro mne byla informace, že už mezi námi nejsou PhDr. Vladimír Přikryl a JUDr. Jana Čechová, kteří v neděli 18. 6. 2023 tragicky zahynuli při autohavárii.

Vláďa a jeho nerozlučný doprovod Jana tvořili dvojici plnou energie a dobrých nápadů, dvojici odborníků vždy připravených svým velice pragmatickým pojetím najít řešení a poskytnout v oboru odbornou pomoc. Jejich nerozlučnost byla pověstná a skvěle se tímto vždy a všude doplňovali. Byli dvojicí, která od začátku existence samostatné České republiky až do současnosti zpracovala na Ministerstvu financí v odboru pojišťovnictví a penzijního připojištění, resp. Úřadu státního dozoru v pojišťovnictví a penzijním připojištění (s výjimkou zákona o distribuci pojištění a zajištění) všechny právní normy upravující problematiku pojištění a pojišťovnictví.

Když Vláďa zveřejnil v lednu článek „Jaké výzvy v oblasti pojišťovnictví nás čekají v roce 2023“, nikdo z nás netušil, že se již na nich nebude moci dále podílet. Zpráva o tragickém úmrtí aktuálně způsobila, že další více než rok připravovaný návrh zákona implementující změny v rámci 5. motorové směrnice už jako tvůrci návrhu zákona, který má v těchto dnech mířit do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, Vláďa s Janou neobhájí.

Vysoká odbornost obou, schopnost komunikace s pojišťovnami i asociacemi, skvělá paměť zejména Vládi a umění řešit a srozumitelně vysvětlit složitou problematiku pojišťovnictví v souvislostech předurčovaly vždy vysokou úroveň zpracovaných návrhů. Tematikou pojišťovnictví oba žili, a to nejen na ministerstvu, ale i na přednáškách pro asociace či na konferencích a na přednáškách pro vysoké školy. 

Z vystupování především Vládi bylo vždy vidět zaujetí a do svých přednášek a prezentací vnášel lidskost a zejména svůj velice specifický suchý humor. To vše ukazovalo, jak ho tematika baví. Oba se těšili na důchod, na to, že rok 2023 je jejich posledním pracovním rokem na ministerstvu a od příštího roku budou oba řešit hlavně témata zajímavá a přímo využitelná v praxi, že se budou více věnovat svým volnočasovým aktivitám.

I když byli oba jako dvojice pracovně plně vytíženi legislativními a souvisejícími aktivitami, vždy si našli čas na pravidelné setkávání s bývalými spolupracovníky, s kolegy a přáteli. Vždy si našli čas na společné úniky od povinností na cestách po republice.

Vláďa byl skvělý řidič. Co se stalo v osudný okamžik na cestě, nám již nikdo neřekne, ale jak žili, stále spolu, tak nás i opustili.

S oběma, Vláďou i Janou, přichází ministerstvo o dva špičkové odborníky v problematice pojištění a pojišťovnictví, kteří byli schopni věcně posoudit vývoj právního rámce v souvislostech a hájit právo od prvopočátku vzniku České republiky. Já osobně jsem jejich úmrtím přišel o dva blízké přátele a spolupracovníky, na které se nedá zapomenout.

Čest jejich památce.

Jan Matoušek, výkonný ředitel České asociace pojišťoven:

„Jejich odchodem jsme ztratili skvělé kolegy a odborníky. Tragicky zahynuly osobnosti, které pomáhaly tvořit pravidla pojišťovnictví do podoby, ve které ho dnes známe. Ztráta Jany a Vladimíra bude připomínat, nakolik je důležitá blízkost lidskosti a odbornosti. Oceňovali jsme je s respektem, vedli jsme vášnivé, ale vždy konstruktivní diskuse, přicházely i odborné ceny. Nahradit je lidmi se stejným zápalem bude velmi těžké. S Vladimírem jsme začali nedávno připravovat publikaci Historie českého pojišťovnictví za posledních 30 let. Přestože publikaci už s námi nedopíše, byl to právě on, kdo velkou
část této historie psal posledních 30 let.“

Ohodnotit článek

0

Štítky:

Další články autora

Zahynuli Jana Čechová a Vladimír Přikryl

Zahynuli Jana Čechová a Vladimír Přikryl

Ing. Václav Křivohlávek CSc.

Buďte vždy v obraze Buďte vždy v obraze

Buďte vždy
v obraze

Přihlaste se k odběru našeho časopisu a dostávejte novinky ze světa pojišťovnictví z první ruky. Z odběru je možné kdykoliv se odhlásit.

Zadejte validní email!
Je nutné odsouhlasit podmínky!
Tento email již má přihlášen odběr!