Telefon: +420 728 079 748

E-mail: monika.haidinger@cap.cz

© 2022 Česká asociace pojišťoven

Délka působení ředitelů ve firmách se zkracuje

Doba čtení:

Doba čtení

1 min.

Přečteno:

Přečteno

422x

Diskuze:

Diskuze

0

Oblíbenost:

Oblíbenost

0

01. 10. 2022

1 min.

0

0

V roce 2022 bylo 1. pololetí aktivnější než v roce 2021 nebo 2020. Data však naznačují pokles v celkovém náboru manažerských pozic, očekáváme tedy ve 2. pololetí méně změn ve vyšším managementu, než tomu bylo v předchozích letech, což jistě ovlivní i oblasti pojištění.

Všeobecně na trhu vnímáme nárůst interního povýšení oproti předchozím letům, obzvláště se toto týká rolí CEO. V oblasti pojistného trhu 62 % nových manažerů změnilo roli v rámci stejného odvětví, což je o něco více, než je průměr trhu. Pokud byli manažeři do role nabráni zvenčí, noví lídři pocházeli hlavně z bankovnictví nebo big 4.

Zdroj: Anderson Willinger 

V roce 2022 nejvíce přestupů zaznamenáváme v korporátních společnostech s více než 500 FTE a obratem přes 5 mld. Kč. Nejobsazovanější rolí pojistného trhu byl dosud marketing, následovaný finančními a obchodními rolemi.

Vývoj náboru v oblasti pojištění mezi roky 2020–2022 

Zdroj: Anderson Willinger 

Z celkového počtu přestupů bylo 69 % manažerů přijato do role podléhající přímo CEO.

Průměrná délka v rolích se zásadně zkracuje, což vnímáme u všech rolí napříč senioritou. V minulých letech většina CEO strávila na pozici kolem 5 let. Rok 2022 v tomto ohledu přinesl změny. Bez ohledu na velikost či obrat firem signifikantně narostl počet CEO, kteří odchází mezi 6 měsíci až rokem. Tento trend zaznamenáváme také v oblasti pojistného trhu. V roce 2022 se průměrná doba působení na předchozí pozici pohybuje o něco méně než tři roky, což je drobně pod průměrem segmentu finančních služeb obecně.

Další články autora

Buďte vždy v obraze Buďte vždy v obraze

Buďte vždy
v obraze

Přihlaste se k odběru našeho časopisu a dostávejte novinky ze světa pojišťovnictví z první ruky. Z odběru je možné kdykoliv se odhlásit.

Zadejte validní email!
Je nutné odsouhlasit podmínky!
Tento email již má přihlášen odběr!