Telefon: +420 728 079 748

E-mail: monika.haidinger@cap.cz

© 2022 Česká asociace pojišťoven

Musíme si připomínat!

Doba čtení:

Doba čtení

5 min.

Přečteno:

Přečteno

375x

Diskuze:

Diskuze

0

Oblíbenost:

Oblíbenost

0

01. 10. 2022

5 min.

0

0

Editorial k Pojistnému obzoru 2022/3

Řada čtenářů tohoto časopisu, která zde s trpělivou laskavostí sleduje témata týkající se vývoje pojistného trhu v Česku, si na dobu sedmdesátých a osmdesátých let pamatuje. Ale nikdy neškodí si kontext, politické a společenské prostředí té doby připomenout.

Do sedmdesátých let jsme vstoupili po Ruskem vedené invazi zemí Varšavské smlouvy v roce 1968, která byla krutou katarzí otevírání se světu a ekonomickým reformám. Následovalo období stranických čistek, ve kterých bylo za své názory a snahu potrestáno obrovské množství lidí vyloučením z veřejného a ekonomického života. Trpěly celé rodiny, jejichž děti nesměly studovat. Začala doba ztráty iluzí, že je možné a má smysl režim napravit, že vůbec režim stojí o iniciativu a tvůrčí aktivitu lidí, že má vůbec smysl se o něco snažit poctivě a ve prospěch celku.

Doba přinesla zklamání z budování socialismu a šok z objevu ruského imperialismu pocítěného na vlastní kůži. To vše přineslo naprostý rozchod lidí s mocí, protože nebylo možné ji změnit či přemoci, většina se uzamkla do svých chat, mezi nejužší rodiny a přátele. Důvěřovat nešlo nikomu. A nemějme iluze, politické procesy padesátých let byly sice minulostí, ale fízlování, udávání, vyhazovy ze školy či práce, mnohdy vězení byly na denním pořádku. Nastala doba bezčasí. Strnulost. Svět a jeho vývoj jako by šly mimo nás.

Žili jsme v prostředí bipolárního světa, bratrského Ruska a amerického imperialismu, prostředí systematického budování obrazu nepřítele na Západě, který straší nukleárními zbraněmi. Byla to doba, kdy jsme si ve škole na branném cvičení zkoušeli plynové masky a měli s sebou igelitové pytlíky proti nukleárnímu zamoření, ale také doba předstíraných ekonomických úspěchů, velikých plánů, předhánění Západu.

Ale i přes tuto mašinérii lží, propagandu, ve které nikdo nesměl říct jiný názor, jsme všichni věděli, že nic z toho není pravda. Že válka je jen iluzí, do které se slábnoucí obr na Východě už nemohl pustit. Část z nás si dokonce později myslela, že ten Ronald Reagan asi bude správný chlapík. A rozhodně jsme se zatajeným dechem neposlouchali Moskvu, ale Vídeň. Toužili jsme po informacích ze svobodného světa.

Stát nám lhal, my jsme předstírali, že mu věříme, a stát zas předstíral, že nám to věří. Jinak totiž kontrast mezi nesvobodou, umlčováním, zákazy cestování a nedostatkem základního zboží přece nemohl dopadnout. Tedy promiňte, stát ne, vlastně komunistická strana. Společenství privilegovaných, kde členství nebylo jen tak a přinášelo významné výhody.

Pozdější rozpad sovětského bloku a vítězství demokracie a svobody, o kterých budeme mluvit příště, jsme vnímali jako definitivní konec světa lží a útlaku. Bohužel pohled na dnešní agresivní Rusko, stát založený na lži, a na ostatní země, které překročily hranu diktatury, jako je Čína, nás musí varovat, že něco podobného může čekat i nás. Musíme čelit nejen vyvolávání xenofobních a nárokových nálad ve společnosti, ale také zhoubnému vlivu sociálních sítí, které nejen umožňují, ale přímo podporují šíření kultury nenávisti. A je zjevné, že dnešní svoboda myšlení, konání, koneckonců i podnikání a ekonomické aktivity není jistotou zítřka. Že každý z nás, kdo přivolí další ingerenci státu, kdo nebude odporovat nacionalismu, kdo se nepostaví za slabší proti agresorům, kdo ve strachu podpoří politiky, kteří slibují všechno a zítra, dává v sázku svoji svobodu a tím i budoucnost naší země.

Další články autora

Štěstí přeje připraveným

Štěstí přeje připraveným

Mgr. Jan Matoušek

Slavit 30. narozeniny...

Slavit 30. narozeniny...

Mgr. Jan Matoušek

Nesobecké sobectví pojišťovnictví

Nesobecké sobectví pojišťovnictví

Mgr. Jan Matoušek

Konec lží a předstírání

Konec lží a předstírání

Mgr. Jan Matoušek

Buďte vždy v obraze Buďte vždy v obraze

Buďte vždy
v obraze

Přihlaste se k odběru našeho časopisu a dostávejte novinky ze světa pojišťovnictví z první ruky. Z odběru je možné kdykoliv se odhlásit.

Zadejte validní email!
Je nutné odsouhlasit podmínky!
Tento email již má přihlášen odběr!