Telefon: +420 728 079 748

E-mail: monika.haidinger@cap.cz

© 2022 Česká asociace pojišťoven

Slavit 30. narozeniny...

Doba čtení:

Doba čtení

5 min.

Přečteno:

Přečteno

192x

Diskuze:

Diskuze

0

Oblíbenost:

Oblíbenost

0

22. 11. 2023

5 min.

0

0

Editorial k Pojistnému obzoru 2023/3

Slavit 30. narozeniny je u každého člověka stále okamžik navenek postřehnutelné bezstarostnosti ještě dlouhého života, slibných počátků budování kariéry a využití znalostí nabytých na školách. Chvíle nádechu k velkým vyprávěním. Každý má ještě k dispozici luxus omylů i zaváhání, hledání správného směru a přemýšlení o zamlžených snech.

U třicetileté asociace pojišťoven je to jiné. Nemohla si dovolit mateřskou školu, klidnou přípravu na své budoucí poslání. Hned od prvního dne musela začít žít a dýchat stejným tempem jako dospělí, jako členové, kteří ji založili. Od prvního okamžiku musela být připravena pomáhat budovat pojistný trh v celé šíři.

Snad jen obavy, lásky, okamžiky radosti, ale také stresu, napětí a očekávání, klopýtání a zářné okamžiky mají živoucí organismy tvořené stovkami lidí s osudem jedince, člověka, společné. Cíle a sny se prolínají, práce s posláním se dotýká všech, kdo se na ní podílejí, a pomáhá je utvářet. V dobrém, protože je naší přirozeností nevěšet hlavu, nevzdávat se, snažit se být lepšími, za něco smysluplného bojovat.

Asociace je místem setkávání. Vše se doslova rodí z dialogu, sdílení myšlenek, vzájemně se respektující oponentury, z úsilí o úspěch celku, které je motivované přirozenou lidskou potřebou podílet se na něčem dobrém.

Věřím, že tohle cítily ony desítky zaměstnanců asociace a doslova tisíce kolegyň a kolegů z pojišťoven, když se na její práci podíleli. Nikoli jen proto, že je pojišťovna vyslala, ale proto, že práce na správné implementaci zákona, na řešení společných problémů, na posouvání hranic etického chování a zlepšování služeb našim klientům prostě dává smysl a někomu pomáhá.

Běh času přináší v jistém smyslu moudrost a přesah i organizacím, jako je ta naše. Dnešní asociace má daleko větší záběr než kdykoli v minulosti. Založili jsme kancelář ombudsmana, která nezávislým řešením sporů kultivuje trh a učí nás, že dohoda je vždy lepší než měření svalů. Tedy to, co jako jednotlivci vlastně víme, ale složitě se nám to daří přenést do korporátní praxe. Jsme tvůrci nebývale velkých oceňovaných kampaní v oblasti dopravní bezpečnosti, kterými se vlastně snažíme přidávat další rozměr naší lidskosti, chránit životy.

Čas přinesl nejen více zkušeností a příležitostí vybudovat naši asociaci jako centrum expertízy, ale i rozhled, díky kterému se díváme kolem nás na prostředí České republiky, její zdraví a potřeby a který nás vede k úvahám o dalších možnostech pomoci společnosti. Uvažujeme společně o nových produktech pomáhajících společnosti bolestně zasažené stárnutím populace, jako je pojištění ztráty soběstačnosti, nebo o komerčním zdravotním pojištění. Pomůžeme potřebným investicemi do výstavby lůžkových zařízení pro dlouhodobou péči, kterých se dnes zoufale nedostává. Hledáme také způsoby, jak pomoci státu s diskusemi o adaptaci krajiny na klimatické změny.

Pro to všechno se snažíme být pro naše okolí nesobeckými partnery, prosazovat naše zájmy slušně, transparentně, otevřeně. Podobáme se člověku v jeho snaze o hledání vyrovnanosti a vstřícnosti vztahu s blízkými a těmi, jichž si vážíme.

Děkuji všem, kteří se na tomto záměru podílejí, všem, kteří přispěli, neušklíbli se a neodvrátili, kteří věří v to, že asociace nereprezentuje jen pojistný trh, ale každého z nás. A jsem si jistý, že tato asociace bude za dalších třicet let stejně živoucí a užitečná, jako je dnes.

Další články autora

Štěstí přeje připraveným

Štěstí přeje připraveným

Mgr. Jan Matoušek

Slavit 30. narozeniny...

Slavit 30. narozeniny...

Mgr. Jan Matoušek

Nesobecké sobectví pojišťovnictví

Nesobecké sobectví pojišťovnictví

Mgr. Jan Matoušek

Konec lží a předstírání

Konec lží a předstírání

Mgr. Jan Matoušek

Buďte vždy v obraze Buďte vždy v obraze

Buďte vždy
v obraze

Přihlaste se k odběru našeho časopisu a dostávejte novinky ze světa pojišťovnictví z první ruky. Z odběru je možné kdykoliv se odhlásit.

Zadejte validní email!
Je nutné odsouhlasit podmínky!
Tento email již má přihlášen odběr!