Telefon: +420 728 079 748

E-mail: monika.haidinger@cap.cz

© 2022 Česká asociace pojišťoven

Zelená příležitost: ESG a jeho role v pojišťovnictví 

Doba čtení:

Doba čtení

16 min.

Přečteno:

Přečteno

497x

Diskuze:

Diskuze

0

Oblíbenost:

Oblíbenost

0

25. 08. 2023

16 min.

0

0

V posledních několika letech se množí celosvětové snahy a politické iniciativy zaměřené na změnu klimatu. V čele těchto snah stojí Evropská unie (EU) se svou ambiciózní evropskou Zelenou dohodou a přijetím klimatického zákona EU.

Tyto dva pilíře agendy EU v oblasti udržitelnosti jsou odrazovým můstkem pro přeměnu bloku v moderní, zdrojově efektivní a konkurenceschopnou ekonomiku, která zároveň splní své cíle čistých nulových emisí do roku 2050. Klíčovým prvkem pro dosažení těchto cílů je agenda udržitelného financování EU a její nařízení, jejichž cílem je mobilizovat kapitál a nasměrovat investice do ekologických a udržitelných činností, produktů a projektů. 

Evropská regulace

Ústředním bodem úsilí EU je soubor předpisů, které prosazují větší začlenění environmentálních, sociálních a správních hledisek (ESG) do investičních rozhodnutí. Spíše než na ukládání rigidních povinností společnostem a finančním trhům se však zaměřují na vytvoření transparentního trhu založeného na datech. Vize je taková, že díky zveřejňování výsledků společností v oblasti udržitelnosti a jejich řízení rizik udržitelnosti mohou investoři přijímat informovanější rozhodnutí v souladu se směřováním EU k ekologické transformaci. K tomu, aby tak bylo možné učinit, je však pro zajištění souladu s trhem zásadní jasnější definice pojmu „zelený“. Právě zde hraje taxonomie EU ústřední roli. Poskytuje jasnou klasifikaci spolu se souborem podmínek, za nichž jsou hospodářské činnosti v různých odvětvích považovány za zelené, a zajišťuje, že investovaný kapitál skutečně přispívá k cílům v oblasti životního prostředí a v oblastech, kde je ho nejvíce zapotřebí.    

Udržitelná budoucnost Evropy

Zatímco tyto předpisy jsou relativně nové, koncept ESG existuje již desítky let, v posledních letech se prosazuje a stává se hlavním proudem na kapitálových trzích a v podnicích po celém světě. Úvahy ESG jsou vodítkem pro investiční rozhodnutí, hodnocení rizik a tvorbu portfolia, což investorům umožňuje alokovat kapitál na základě výkonnosti v oblasti udržitelnosti a vytváření dlouhodobé hodnoty. Na druhé straně si korporace stále více uvědomují význam faktorů ESG ve svém provozu, strategiích a investičních rozhodnutích. Začleněním aspektů ESG do svých obchodních modelů mohou společnosti zvýšit odolnost, zmírnit rizika a získat konkurenční výhodu v rychle se měnícím prostředí. V současné době jsme svědky akcelerace těchto témat i v našem regionu střední a východní Evropy (CEE), konkrétně v Česku.

Region střední a východní Evropy se nachází v klíčovém momentu při hledání udržitelné budoucnosti. Je silně závislý na fosilních palivech ve svém energetickém mixu a má velké hospodářské vazby na západní Evropu, hraje nedílnou roli v globálních dodavatelských řetězcích, jako je automobilový průmysl. To vytváří další tlak na společnosti ve střední a východní Evropě, aby zvýšily své úsilí o udržitelnost.    

Nicméně tyto výzvy představují také příležitosti pro inovace, investice a transformační změny.  K dekarbonizaci průmyslových odvětví a zvýšení konkurenceschopnosti jsou zapotřebí významné investice. Tato poptávka po kapitálu otevírá dveře zahraničním investicím a spolupráci se soukromými i veřejnými finančními institucemi, včetně fondů EU. Strategickým využitím těchto zdrojů může region střední a východní Evropy podpořit dekarbonizaci, zvládnout rizika transformace a stát se centrem udržitelných inovací. 

Bez sdílení zkušeností to nejde

Pro urychlení přechodu a usnadnění výměny znalostí je zásadní podporovat odborné diskuse, sdílet osvědčené postupy a podporovat inovativní přístupy. Akce, na nichž se setkávají stakeholdeři z různých regionů, aby se podělili o praktické poznatky, představili úspěchy a zdůraznili získané zkušenosti, mohou hrát zásadní roli při prosazování pozitivních změn.

Právě to bylo hlavním cílem letošního CEE Sustainable Finance Summitu, jedné z největších evropských konferencí zaměřených na témata ESG a udržitelného financování, která se každoročně koná v Praze. Summit slouží jako platforma pro tvůrce politik, finanční instituce, vedoucí představitele v oblasti energetiky, podniky, investory a inovátory, kteří si zde mohou vyměňovat poznatky, vyslechnout si názory organizací, které čelí podobným výzvám, podpořit vzájemné vazby a podpořit pozitivní změny v regionu střední a východní Evropy.  

Nedávno skončený summit, který se konal od 15. do 19. května 2023 a jehož byla společnost ČAP jedním z partnerů, získal pozitivní zpětnou vazbu za vysokou úroveň 130 řečníků a praktický a podrobný obsah zaměřený na konkrétní inovativní řešení, osvědčené postupy a nové trendy. Byli jsme také svědky rostoucího zájmu ze strany pojišťovnictví, které hraje nedílnou roli při řízení přechodu na nízkouhlíkové hospodářství a zajišťování stability a odolnosti v podmínkách globální nejistoty.  

V ČAP vznikla pracovní skupina, která se zabývá otázkou ESG v pojišťovnictví. V této návaznosti proběhne na podzim 2023 seminář na téma udržitelnosti.
 
Pojišťovny a ESG

Pojišťovny mají moc motivovat ostatní podniky a jednotlivce tím, že do svých upisovacích postupů začlení environmentální, sociální a správní faktory (ESG). Jejich úloha při poskytování záruk jednotlivcům, podnikům a celé společnosti proti nepředvídatelným komplikacím a posilování odolnosti uprostřed nejistot způsobených změnou klimatu je nesmírně důležitá. Pojišťovny, které mají jedinečnou pozici, by navíc mohly podporovat a řídit přechod na nízkouhlíkové hospodářství tím, že využijí své jedinečné znalosti rizik, budou přijímat udržitelná investiční rozhodnutí a vyvíjet inovativní pojistné produkty, které řeší vznikající výzvy v oblasti udržitelnosti.

Integrace faktorů ESG do obchodních modelů pojišťoven podtrhuje jejich rozvíjející se roli při řešení environmentálních a sociálních výzev a zároveň zajišťuje dlouhodobou životaschopnost. Úvahy o ESG jsou zakotveny v jejich činnosti, což dokládají interní cíle čistých nulových emisí, upisovací postupy a investiční strategie. Někteří pojistitelé dokonce podnikají kroky k omezení krytí společností silně závislých na fosilních palivech, čímž se přizpůsobují společenským očekáváním a zmírňují potenciální dopady uvázlých aktiv. Současně pojišťovny aktivně dekarbonizují svá investiční portfolia, přesměrovávají kapitál do udržitelných podniků a spolupracují s projekty infrastruktury obnovitelných zdrojů energie.   

Pojistitelé a zajistitelé disponují neocenitelnými údaji o fyzických rizicích, které čerpají ze svých zkušeností s oceňováním rizik přírodních katastrof, jako jsou povodně, požáry a zemětřesení. Sdílení těchto klimatických dat s výzkumníky a vědci přispívá k širšímu pochopení klimatických změn a podporuje vývoj účinných opatření pro zmírnění a přizpůsobení se těmto změnám. Pojišťovny však musí usilovat také o rozšíření svých odborných znalostí v oblasti transformačních rizik spojených s přechodem na udržitelnější a nízkouhlíkovou ekonomiku, která v současné době nejsou do používaných modelů dobře integrována. Tato rizika, včetně politických změn, technologického pokroku a posunů na trhu, vyžadují rozvoj nových dovedností a znalostí, aby se zlepšily rámce pro posuzování rizik.

Tato transformace představuje pro pojišťovny obrovskou příležitost k inovacím a přizpůsobení jejich obchodních modelů. Mohou nově představit své strategie, integrovat data ESG pro přesnější oceňování a modelování, vytvářet produkty a služby na míru potřebám udržitelné ekonomiky a posilovat důvěru zákazníků, kteří stále více upřednostňují ekologické uvědomění a zásady udržitelnosti. 

Přední pojistitelé, od průkopnických startupů jako Kita až po zavedené obry v oboru, jako jsou Aviva a Swiss Re, již stojí v čele přechodu na čistě nulovou ekonomiku. Stanovili si ambiciózní interní cíle, účastní se činností oborových orgánů, jako je Net-Zero Insurance Alliance a Finanční iniciativa UNEP, a nabízejí specializované produkty pojištění klimatických rizik. Tyto společnosti si nejen uvědomují význam udržitelnosti, ale vnímají ji také jako novou cestu k obchodnímu růstu.   

Jako odvětví založené na dlouhodobém řízení rizik je pojištění jedinečně vybaveno pro řešení dlouhodobé povahy rizik spojených se změnou klimatu a poskytuje stabilitu a podporu v neustále se vyvíjejícím prostředí. Uvědomění si propojenosti finančních cílů a cílů udržitelnosti umožňuje pojistitelům zajistit si dlouhodobou životaschopnost podnikání a zároveň aktivně prosazovat pozitivní změny, zmírňovat rizika a utvářet odolný a udržitelný svět pro budoucí generace.

CEE Sustainable Finance Summit
Je to největší specializovaná hybridní akce zaměřená na udržitelnost ve financích a podnikání v regionu střední a východní Evropy (CEE). Jejím cílem je inspirovat, informovat, spojovat, vyzývat a řídit pozitivní změny. Pro zainteresované strany představuje jedinečnou příležitost získat lepší přehled o tématech a řešeních v oblasti udržitelného financování a získat podporu pro výzvy, kterým čelí.

 

Anketa: Co konkrétně podnikáte v oblasti ESG?

Za Kooperativu odpovídal Milan Medek, CSR manažer:

V prvé řadě se snažíme smysluplně zorientovat v regulaci, kterou ESG principy přinášejí, a vyhovět legislativním povinnostem, které jsou z našeho pohledu zatím málo praktické. Zároveň hledáme cesty, jak efektivně využít ESG v oblasti produktů, obchodu, distribuce či řízení vztahů se zaměstnanci nebo vlastního chodu firmy. Příkladem je Prevenční program pro odolnější krajinu – prostřednictvím pojištění municipalit motivujeme obce a jejich obyvatele k návratu krajiny do její původní podoby tak, aby zvyšovala schopnost zadržovat vodu a přirozeně tak bránila vzniku záplav.


Tomáš Medek, zdroj: Kooperativa

Za ČPP odpovídala Renata Hucková, manažer odboru CSR:

Snažíme se, aby naše ESG aktivity byly pro veřejnost transparentní. Zaměřujeme se na rozvoj v  oblasti informačních a  komunikačních technologií a  na projekty zaměřené na digitalizaci pojistných procesů. Naše digitalizace práce je i krokem k zodpovědnému přístupu k životnímu prostředí. Zároveň analyzujeme naše současné investiční strategie, produkty a služby a přizpůsobujeme je novým požadavkům. Zaměstnanci jsou nabádáni k ekologickému chování a dodržování zásad šetrnosti a úspornosti. Pracujeme na kontinuálním vylepšování pracovních podmínek pro zaměstnance a snažíme se o větší zapojení do místních komunit. V roce 2022 jsme se jako první pojišťovna připojili svým podpisem k Memorandu 2017+ o podpoře LGBT diverzity, inkluzi na pracovišti a aktivním uplatňování principu rovnosti. Formou pravidelných setkání také udržujeme kontakt s rodiči na mateřské a rodičovské dovolené, ale nezapomínáme ani na péči o kategorii zaměstnanců ve věku 55+.


Renata Hucková, zdroj: ČPP

Za NN ČR odpovídala Hedvika Holá, výkonná ředitelka pro lidské zdroje:

NN Group vydala už v roce 2014 svou první zprávu o udržitelnosti v rámci primární emise akcí a veřejně tak nastínila svou strategii udržitelného podnikání. Od té doby došlo k mnoha krokům tímto směrem. Jedná se například o připojení k holandské dohodě na ochranu klimatu „Klimaatakkoord“ nebo k sektorové iniciativě „Net-Zero Insurance Alliance“, ale také třeba o podpis Evropské charty diverzity ze strany NN ČR. V roce 2022 vydala NN Group Climate Action Plan, ve kterém je stanoven jasný plán pro snížení emisí skleníkových plynů na čistou nulu pro vlastní provoz NN do roku 2040 a její investice a úpis pojištění do roku 2050, čímž se zapojujeme do plnění cílů Pařížské dohody o klimatu. Dokladem dlouhodobého úsilí NN o udržitelný rozvoj je fakt, že akcie NN Group jsou již šestým rokem v řadě zařazeny do výběrového indexu Dow Jones Sustainability. V rámci ESG se naše strategie zaměřuje na tři hlavní oblasti: zdravý život, udržitelná planeta a inkluzivní ekonomika. Naše snaha o udržitelnost se tak již promítá i do produktů životního pojištění nabízených v ČR. Příkladem je naše připojištění dlouhodobé péče, které nabízí finanční podporu nad rámec státního příspěvku v nesoběstačnosti ve formě desetileté renty s výplatou až do věku 95 let.


Hedvika Holá, zdroj: NN

Za UNIQA odpovídá Marian Lorinčík, generální sekretář:

Prioritním tématem CSR u nás je podpora osvěty a destigmatizace v oblasti duševního zdraví. Aktivity probíhají celoročně. Využíváme pro ně jako tváře naše sportovní ambasadory. Současně spolupracujeme s odborníky z platformy Nepanikař a z Linky bezpečí v Česku a z Ligy za duševné zdravie na Slovensku. Vedle průběžných aktivit máme za sebou 2 větší komunikační vlny v loňském roce. První se věnovala „neviditelnému problému“ pod heslem „duševní nepohoda není vidět“, druhá byla zaměřena na motivaci ke sdílení a otevřené komunikaci mentálních potíží, „mluvte upřímně“. Za naši činnost jsme loni obdrželi titul Zodpovědná pojišťovna 2022 v ČR. K dalším prioritám patří rozvoj zaměstnaneckého dobrovolnictví. Nedávno proběhl v Česku i na Slovensku „CSR týden“. Vedle toho běží práce v organizační a strukturální rovině ESG: byla vytvořena meziresortní pracovní komise CSR a ESG. Ta monitoruje legislativní požadavky a připravuje odpovídající reporting podle legislativy EU, zajišťuje začlenění ESG kritérií do underwritingu a investic, začlenění hlediska klimatické změny do scénářů hodnocení rizik, zajišťuje proces hodnocení zákaznických preferencí v oblasti udržitelnosti, sleduje a podporuje diverzitu zaměstnanců, monitoruje problematiku genderové pay gap, realizuje projekt Kolibřík (zaměstnávání zdravotně
znevýhodněných osob) a provádí další kroky v oblasti péče o zaměstnance a ESG.


Marian Lorinčík, zdroj: Uniqa

Ohodnotit článek

0

Další články autora

Buďte vždy v obraze Buďte vždy v obraze

Buďte vždy
v obraze

Přihlaste se k odběru našeho časopisu a dostávejte novinky ze světa pojišťovnictví z první ruky. Z odběru je možné kdykoliv se odhlásit.

Zadejte validní email!
Je nutné odsouhlasit podmínky!
Tento email již má přihlášen odběr!