Telefon: +420 728 079 748

E-mail: monika.haidinger@cap.cz

© 2022 Česká asociace pojišťoven

Martin Rotkovský: Když kariéru startujete spolu s firmou

Doba čtení:

Doba čtení

3 min.

Přečteno:

Přečteno

391x

Diskuze:

Diskuze

0

Oblíbenost:

Oblíbenost

0

01. 01. 2023

3 min.

0

0

Ačkoliv jeho věk ještě nepřekročil padesátku, v pojišťovně Uniqa už pracuje nepřetržitě přes čtvrt století. Řeč je o Martinu Rotkovském, který dnes šéfuje jako člen představenstva úseku pro firemní obchod a afinity.

Představujeme inspirativní příběhy zaměstnaců pojišťoven.


Ale není zdaleka výjimkou, manažeři mají dle jeho slov v této pojišťovně průměrnou délku pracovního poměru téměř 10 let a představenstvo skoro 18 let: „Díky tomu máme k práci jiný vztah, než když pracujete v korporátu čistě podle směrnic a předpisů. Jsme v rodinné firmě s ročním obratem skoro 20 miliard korun,“ vysvětluje s nadsázkou. V pojišťovně začínal Martin Rotkovský, když mu bylo dvacet let.

Jako stážista byl přijat do aktuariátu při studiu oboru pravděpodobnosti a matematické statistiky na Matematicko-fyzikální fakultě UK. Dle jeho slov tehdy existovalo v Čechách jediné místo, kde se líhli všichni aktuáři, a tím byla zmiňovaná fakulta. Většina pojišťoven si zde vytipovávala vhodné zaměstnance. Martin Rotkovský nastoupil ještě do Česko-rakouské pojišťovny: „Společnost měla dva a půl roku od získání licence, byl to v podstatě start‑up. Žádné analytické oddělení v praxi neexistovalo a všichni matematici se starali o produkty životního pojištění. Nás bylo na ‚životě‘ dohromady pět, včetně dvou kolegyň, které řešily zadávání smluv. Dělali jsme vše možné i nemožné: od programování přes pojistné právo až po compliance,“ vzpomíná. Zpětně to hodnotí jako neuvěřitelnou zkušenost, kterou v dnešních podmínkách nelze zopakovat. Hned od začátku měl příležitost vyzkoušet si celou řadu úkonů, ke kterým se dnes zaměstnanci dostávají až mnohem později.

Po zhruba 6 letech dostal nabídku z vídeňské centrály koncernu podílet se jako analytik projektu na sjednocení tarifních systémů životního pojištění u fúzovaných pojišťoven koncernu UNIQA v Evropě. Po této roční praxi se vrátil zpět do ČR, aby zde vedl a rozvíjel útvar pojistné matematiky. Ten pak nakonec předal kolegovi, kterého jako studenta sám přijímal. Během své více než 25leté praxe v UNIQA pojišťovně prošel různými pozicemi od zmiňovaného vedoucího týmu pojistných matematiků přes risk managera, odpovědného pojistného matematika po product coordination managera. Na čas se stal také technickým ředitelem UNIQA napříč českým i slovenským trhem. Poslední dva roky zastává pozici chief corporate & affinity officer. „Ctím, že po 7 letech je potřeba vystoupit ze své ulity, aby se z člověka nestal pivovarský kůň. Ačkoliv jsem nezměnil zaměstnavatele, měl jsem vždy možnost posunout se a podívat se na to, co děláme, z jiného úhlu,“ kvituje a studentům, kteří by se rozhodli pro zaměstnání v pojišťovně, vzkazuje, aby se nebáli nudy: „Z perspektivy dnešních pracovních možností jim to může připadat jako nezajímavý obor, ale opak je pravdou, pokud k němu přistupujete s otevřenou myslí. Pojišťovnictví nabízí spoustu možností a stále hledá mladé talenty,“ uzavírá.

Další články autora

Anketa generálních ředitelů: Jak vidíte pojišťovnictví za dalších 30 let?

Anketa generálních ředitelů: Jak vidíte pojišťovnictví za dalších 30 let?

Mgr. Monika Haidinger

5 let součástí evropského jednotného trhu

5 let součástí evropského jednotného trhu

Mgr. Monika Haidinger

Dobrý úmysl regulace se vytrácí

Dobrý úmysl regulace se vytrácí

Mgr. Monika Haidinger

Být „phygital“

Být „phygital“

Mgr. Monika Haidinger

Buďte vždy v obraze Buďte vždy v obraze

Buďte vždy
v obraze

Přihlaste se k odběru našeho časopisu a dostávejte novinky ze světa pojišťovnictví z první ruky. Z odběru je možné kdykoliv se odhlásit.

Zadejte validní email!
Je nutné odsouhlasit podmínky!
Tento email již má přihlášen odběr!